Polityka prywatności

Twoje zgody

Polityka prywatności

(Obowiązuje od 17 lipca 2018 r.)

 

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

Każdego dnia dbamy o to, aby korzystanie z naszych usług i serwisów było dla Ciebie komfortowe i bezpieczne. Z tego powodu przekazujemy Ci ważne informacje na temat tego, w jaki sposób wykorzystywane są dane zbierane podczas Twoich wizyt na naszych stronach internetowych, w naszych aplikacjach mobilnych (dalej „Aplikacje Mobilne”) lub podczas korzystania z naszych usług online i offline.

Wiemy, jak ważne są prywatność i bezpieczeństwo. W Polityce Prywatności, którą Ci przekazujemy, wyjaśniamy, jakie dane i po co gromadzimy oraz w jaki sposób je przetwarzamy, abyś mógł być pewien, że są u nas bezpieczne.

Niniejsza Polityka Prywatności dotyczy zasad korzystania z serwisów funkcjonujących pod adresami: (link), które w dalszej części Polityki Prywatności nazywane są łącznie „Serwisami” a pojedynczo „Serwisem”. Niniejsza Polityka Prywatności zawiera następujące rozdziały:

  1. KTO JEST ADMINISTRATOREM TWOICH DANYCH?
  2. W JAKIM CELU ZBIERAMY TWOJE DANE?
    1. Informacje ogólne
    2. Dane zbierane podczas rejestracji
    3. Logowanie poprzez konto na Facebooku
    4. Dane zbierane automatycznie
    5. Cele przetwarzania danych zebranych automatycznie
    6. Pozostałe dane
  3. NA JAKIEJ PODSTAWIE PRZETWARZAMY TWOJE DANE?
    1. Przetwarzanie danych na podstawie zgody
    2. Przetwarzanie danych na podstawie umowy
    3. Obowiązek prawny
    4. Prawnie uzasadniony interes realizowany przez nas lub przez osobę trzecią
  4. CZY PODANIE DANYCH JEST OBOWIĄZKOWE?
  5. KOMU BĘDZIEMY UDOSTĘPNIAĆ TWOJE DANE OSOBOWE?
  6. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH
  7. TWOJE PRAWA
  8. PROFILOWANIE I TARGETOWANIE
  9. DO CZEGO WYKORZYSTUJEMY PLIKI COOKIES I INNE TECHNOLOGIE?
  10. OPIS NAJWAŻNIEJSZYCH NARZĘDZI PODMIOTóW WSPóŁPRACUJĄCYCH, W TYM NASZYCH PARTNERóW
    1. Analityka
      1. Google Analytics
      2. Google Analytics dla Firebase
      3. HotJar
      4. Gemius
    2. Analityka w celach reklamowych i w celu dostosowania treści
      1. Piksel Facebooka
      2. Śledzenie konwersji i tag remarketingowy Google AdWords
      3. Traqli
    3. Spersonalizowana reklama
      1. DoubleClick for Publishers
      2. Netsprint
      3. Criteo
      4. TVN
    4. Pozostałe informacje
      1. Wtyczki społecznościowe
  11. PRYWATNOŚĆ DZIECI
  12. LISTA PARTNERóW, KTóRZY ZBIERAJĄ DANE DLA WŁASNYCH CELóW (INNI ADMINISTRATORZY)
  13. BEZPIECZEŃSTWO
  14. ZMIANY POLITYKI PRYWATNOŚCI

 

  1. KTO JEST ADMINISTRATOREM TWOICH DANYCH?

Administratorem danych osobowych jesteśmy my, czyli Polska Press sp. z o.o. w Warszawie (02-672), ul. Domaniewska 45, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy po numerem KRS 0000002408, NIP: 522-01-03-609, kapitał zakładowy: 42 000 000 zł.

W zakresie serwisu internetowego www.nto.pl należącego do spółki Pro Media sp. z o.o. z siedzibą w Opolu (45-086), ul. Powstańców Śląskich 9, wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Opolu VIII Wydział Gospodarczy pod numerem 000030307, NIP 754-033-52-45, kapitał zakładowy: 3 000 000 zł, tel. (077) 443 25 00, e-mail. nto24@nto.pl administratorem danych zebranych na ww. serwisie jest spółka Pro Media sp. o.o., przy czym spółce Polska Press sp. z o.o. przysługuje status współadministratora tak zebranych danych. Polska Press sp. z o.o. zobowiązała się względem spółki Pro Media sp. z o.o. do wykonywania obowiązku informacyjnego względem użytkowników jej serwisów internetowych oraz do obsługi wniosków użytkowników dotyczących przetwarzania ich danych osobowych.

We wszelkich kwestiach dotyczących ochrony danych osobowych możesz się skontaktować z nami na adres mailowy rodo.zgloszenia@polskapress.pl, jak też przy pomocy formularza kontaktowego znajdującego się na naszej stronie internetowej https://prywatnosc.polskapress.pl/kontakt. Po dniu 25 maja 2018 r. możesz się skontaktować z wyznaczonym przez nas inspektorem ochrony danych na adres e-mail iod@polskapress.pl.

W zakresie danych zbieranych automatycznie opisanych w punkcie 2.4. Polityki Prywatności administratorami Twoich danych mogą być także nasi Partnerzy wskazani w punkcie 12 Polityki Prywatności. Pełną listę naszych Partnerów wraz z informacjami o stosowanych przez nich Politykach Prywatności znajdziesz tutaj.

 

  1. W JAKIM CELU ZBIERAMY TWOJE DANE?

    1. Informacje ogólne

Współpraca z nami lub korzystanie z naszych Serwisów lub Aplikacji Mobilnych może wiązać się z potrzebą przekazania nam Twoich danych osobowych. Pobrane dane zachowujemy w ścisłej poufności i wykorzystujemy jedynie do celów, o których Cię poinformowaliśmy. Dzięki różnorodnym możliwościom wyboru decydujesz o tym, jakie dane udostępniasz oraz z jakich danych możemy korzystać.

    1. Dane zbierane podczas rejestracji

Aby skorzystać z niektórych funkcji naszych Serwisów, musisz się zarejestrować np. przy dokonaniu zapisu na Newsletter, czy w sytuacji, gdy będziesz chciał zamieścić ogłoszenie. Podczas rejestracji poprosimy Cię o podanie Twoich danych osobowych. Potrzebujemy tych danych, aby świadczyć Ci usługę, z której zamierzasz skorzystać. W przypadku dokonania przez Ciebie rejestracji w danym Serwisie, będziemy przetwarzać Twoje dane podane przy rejestracji w celu świadczenia usług opisanych w regulaminie danego Serwisu. Tymi usługami będą m.in.: usługa Newslettera, usługa Forum, usługa Komentarzy, sprzedaż treści, publikacja ogłoszeń, powiadomienia, konkursy, plebiscyty, katalogi firm, itd.

Jeśli wyrazisz na to odrębną zgodę będziemy także przetwarzać udostępnione przez Ciebie dane w celach marketingowych naszych oraz naszych Partnerów lub innych podmiotów współpracujących.

    1. Logowanie poprzez konto na Facebooku

Rejestracja, a także późniejsze logowanie do Serwisów/Aplikacji Mobilnych, są także możliwe przez Twoje konto na Facebooku. Decyzję o tej drodze rejestracji lub logowania podejmujesz Ty. Wystarczy, że wykorzystasz pojawiające się przy rejestracji lub logowaniu okienko Facebooka. Aby skorzystać z tej możliwości, musisz mieć konto na Facebooku. Uwierzytelnienie następuje na stronie Facebooka. Pojawia się tam również informacja, jakie dane są nam przekazywane przez Facebooka – są to dane Twojego profilu publicznego, przede wszystkim adres email. Są to dane niezbędne i wystarczające do Twojej identyfikacji i bezpiecznego założenia konta w naszych Serwisach.

Nie mamy żadnych uprawnień do Twojego konta na Facebooku, w szczególności do publikowania jakichkolwiek treści na nim. Informacje, o tym w jaki sposób Facebook wykorzystuje dane, możesz znaleźć w Polityce Prywatności Facebooka: https://www.facebook.com/help/223184117694507?helpref=related oraz https://www.facebook.com/policy.php.

Gdy skasujesz konto na Facebooku, nie jesteśmy o tym przez Facebook informowani. Twoje dane przekazane przy rejestracji z użyciem tego serwisu pozostają w naszych bazach.

    1. Dane zbierane automatycznie

Podczas Twojej wizyty w Serwisach, jak też w sytuacji, gdy korzystasz z naszych Aplikacji Mobilnych pewne Twoje dane będą zbierane automatycznie.

Dane pozyskane automatycznie w Serwisach

Podczas korzystania przez Ciebie z Serwisów zbieramy i gromadzimy informacje takie jak: Twój adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera a także inne podobne informacje. Więcej na ten temat przeczytasz w punkcie 9 Polityki Prywatności.

Jeśli wyrazisz zgodę na profilowanie przy korzystaniu z jednego z Serwisów zgoda ta będzie się odnosiła również do całej grupy naszych Serwisów.

Dane pozyskane automatycznie przy pomocy Aplikacji Mobilnych

Jeśli będziesz korzystał z naszych Aplikacji Mobilnych będziemy zbierać i gromadzić takie dane jak: pewne informacje o telefonie komórkowym lub tablecie używanym do uzyskania dostępu do danej Aplikacji Mobilnej, w tym identyfikator urządzenia mobilnego (Device ID), identyfikator użytkownika (User ID), typ i wersja programu operacyjnego.

Nasze Aplikacje Mobilne mogą prosić, w zależności od potrzeb i funkcji aplikacji, o dostęp do różnych urządzeń peryferyjnych, takich jak aparat, na co możesz nie wyrazić zgody.

    1. Cele przetwarzania danych zebranych automatycznie

Powyższe dane (tj. dane zebrane w zakresie Serwisów i Aplikacji Mobilnych) będziemy wykorzystywali w celu wykonania transmisji komunikatów w Serwisach oraz w Aplikacjach Mobilnych, jak też w celu dostarczania usługi żądanej przez Ciebie.

Niezależnie od powyższego, będziemy wykorzystywać dane zbierane automatycznie do personalizowania treści i reklam naszych towarów lub usług, jak też do personalizowania treści i reklam towarów i usług naszych Partnerów (reklamodawców), przy czym będzie się to odbywało w obrębie naszych Serwisów oraz poza nimi w ramach remarketingu (więcej na ten temat przeczytasz w punkcie 10 i 12 Polityki Prywatności. Dane zebrane automatycznie mogą służyć do profilowania.

Dane zebrane automatycznie będziemy również wykorzystywać do badania ruchu na stronach naszych Serwisów oraz w naszych Aplikacjach Mobilnych, pomiarów efektywności reklam oraz pomiarów popularności Serwisów/Aplikacji Mobilnych, ich poszczególnych sekcji i poszczególnych materiałów na nich zamieszczanych. Dane te będą również wykorzystywane do badania rynku oraz opinii.

    1. Pozostałe dane

Gdy podasz nam Twoje dane w celu zawarcia umowy będziemy przetwarzać Twoje dane w celu zawarcia umowy i następnie w celu jej wykonania, jeśli do zawarcia umowy dojdzie.

Gdy kontaktujesz się z nami celem dokonania różnych czynności lub uzyskania informacji (np. złożenia reklamacji) za pomocą strony internetowej, telefonu, czy też poczty e-mail, ponownie wymagać będziemy przekazania nam Twoich danych osobowych celem potwierdzenia Twojej tożsamości i możliwości zwrotnego kontaktu. Dotyczy to tych samych danych osobowych, które wcześniej podałeś. Może się jednak zdarzyć, że z uwagi na specyfikę Twojego żądania lub prośby, będziemy musieli pobrać od Ciebie jeszcze inne dane. Podanie przez Ciebie ww. danych nie jest obowiązkowe, lecz jest niezbędne do dokonania czynności lub uzyskania informacji, które Cię interesują. Powyżej wymienione dane będziemy przetwarzać w celu realizacji żądanych przez Ciebie czynności lub w celu przekazania Ci informacji, o które poprosisz – w zależności od tego, która sytuacja ma miejsce.

Jeśli zdecydujesz się na udział w organizowanych przez nas konkursach, loteriach i plebiscytach i przekażesz nam w związku z tym Twoje dane, wówczas będziemy je przetwarzali w celu przeprowadzenia danego konkursu, loterii, czy plebiscytu, w tym w celu wyłonienia ich laureatów i przyznania im nagród. Jeśli konkurs, plebiscyt czy loteria, w której bierzesz udział będą posiadały własną notę informacyjną regulującą kwestie przetwarzanych przez nas Twoich danych, wówczas nota ta, w zakresie treści w niej uregulowanych, będzie miała pierwszeństwo w stosunku do informacji przekazanych w niniejszej Polityce Prywatności. W pozostałym zakresie zastosowanie znajdzie niniejsza Polityka Prywatności.

 

  1. NA JAKIEJ PODSTAWIE PRZETWARZAMY TWOJE DANE?

Wszelkie zbierane przez nas dane przetwarzamy zgodnie z celem, w jakim zostały one zebrane oraz na podstawie właściwych przepisów prawa. Podstawą uprawniającą nas do przetwarzania Twoich danych osobowych może być:

  • Twoja zgoda;

  • zawarta między nami umowa (którą jest także świadczenie usług drogą elektroniczną wskazanych w poszczególnych regulaminach Serwisów);

  • obowiązek prawny;

  • prawnie uzasadniony interes realizowany przez nas lub przez osobę trzecią.

    1. Przetwarzanie danych na podstawie zgody

Ilekroć będziemy Cię pytali o zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, prawną podstawą uprawniającą nas do przetwarzania danych będzie Twoja zgoda.

W niektórych przypadkach zgodę możesz wyrazić przez wpisanie danych w polach oznaczonych jako nieobowiązkowe. W takim przypadku będziemy przetwarzać te dane w celu opisanym przy tych polach, np. podając datę urodzin, wyrażasz zgodę na złożenie Ci przez nas życzeń lub przekazanie innej niespodzianki z tej okazji.

Będziemy Cię pytali o zgodę na przetwarzanie, w tym na profilowanie przez nas i naszych Partnerów, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach stosowanych w Serwisach przez nas i naszych Partnerów w celu marketingowym, obejmującym analitykę w celach marketingowych oraz wyświetlanie spersonalizowanych ofert, reklam i innych usług w naszych Serwisach oraz w Internecie. Zgoda na będzie dotyczyła prowadzonych przez nas działań na rzecz naszych reklamodawców oraz będzie odnosiła się do działań marketingowych naszych Partnerów. Więcej na ten temat przeczytasz w w punkcie 8 Polityki Prywatności.

Jeśli wyrazisz taką zgodę, będziemy także przesyłali/przekazywali Ci telefonicznie lub elektronicznie informacje handlowe na temat naszych towarów i usług lub towarów lub usług naszych Partnerów lub podmiotów współpracujących.

    1. Przetwarzanie danych na podstawie umowy

Będziemy przetwarzać Twoje dane, gdy jest to niezbędne do zawarcia umowy, której jesteś stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań na Twoje żądanie, przed zawarciem umowy.

Korzystanie przez Ciebie z usług oferowanych za pośrednictwem Serwisu/Aplikacji Mobilnej jest równoznaczne z zawarciem przez Ciebie umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną. Nie zawsze jednak będzie to umowa wiążąca się z dodatkową odpłatnością. W sytuacji, gdy będziemy od Ciebie pobierać dane, które są niezbędne do świadczenia przez nas usług wskazanych w regulaminie Serwisów (np. przy zamówieniu publikacji ogłoszeń, przy zamówieniu Newslettera, przy zamówieniu usługi powiadomień, usługi pakietu kodów, przy zamówieniu e-wydań dzienników i czasopism, przy zamówieniu usługi paywall, przy publikacji Komentarzy lub wypowiedzi na Forum), dane te będą przez nas przetwarzane na podstawie umowy.

Na tej samej podstawie będziemy też przetwarzali Twoje dane, które nam udostępnisz w trakcie udziału w organizowanych przez nas konkursach, loteriach i plebiscytach.

    1. Obowiązek prawny

W pewnych szczególnych sytuacjach musimy przetwarzać Twoje dane z uwagi na konieczność realizacji spoczywających na nas obowiązków prawnych.

Będą to sytuacje, w których musimy przechowywać Twoje dane np. dane wynikające z wystawionych faktur ze względów rozliczeniowo-podatkowych, czy dane przekazane przez Ciebie w związku w wygraną w loterii ze względów wynikających z ustawy o grach hazardowych.

    1. Prawnie uzasadniony interes realizowany przez nas lub przez osobę trzecią

Twoje dane będą przez nas przetwarzane, gdy będzie to niezbędne do celów wynikających z prawnie usprawiedliwionych interesów realizowanych przez nas lub przez osoby trzecie.

Nie będziemy jednak przetwarzać Twoich danych osobowych w sytuacji, gdy okaże się, że nadrzędny charakter wobec naszych interesów i ww. interesów osoby trzeciej będą miały Twoje interesy lub Twoje podstawowe prawa i wolności.

Z powyższych względów informujemy, że na podstawie naszego uzasadnionego interesu będziemy przetwarzać Twoje dane dla własnych celów marketingowych polegających na dopasowaniu treści i reklam w naszych w Serwisach i w Internecie, w celach badań analitycznych w celach marketingowych, jak też dla celów dochodzenia praw i obrony przed roszczeniami, dla celów dowodowych i archiwalnych.

Na tej samej podstawie będziemy też przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane automatycznie w Serwisach/Aplikacjach Mobilnych celem zapewnienia bezpieczeństwa sesji, zapewnienia jakości sesji oraz udostępnienia wszystkich funkcji naszych Serwisów/Aplikacji Mobilnych.

Na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu będziemy również przetwarzać Twoje dane osobowe w celach analitycznych, co będzie polegało na badaniu i analizie ruchu w naszych Serwisach i Aplikacjach Mobilnych, prowadzenia badań rynku i badań opinii. Badania te wykonujemy we własnym zakresie lub zlecamy zewnętrznym firmom badawczym. Wyniki badań mają formę zagregowaną i co do zasady zanonimizowaną.

  1. CZY PODANIE DANYCH JEST OBOWIĄZKOWE?

W przypadku zawarcia i wykonywania umowy pobieramy tylko te dane, bez których dana umowa nie może zostać wykonana. Niepodanie danych niezbędnych do zawarcia i wykonania umowy spowoduje, że nie będziemy mogli jej z Tobą zawrzeć lub jej wykonać. Dotyczy to także danych, które musimy zebrać z uwagi na ciążący na nas obowiązek prawny (np. dane do faktur).

W sytuacji, gdy pozyskujemy Twoją zgodę na przetwarzanie danych osobowych, jest ona całkowicie dobrowolna. Jeśli nie wyrazisz zgody, o którą prosimy wówczas nie podejmiemy działań których dotyczy ta zgoda. Możesz cofnąć wyrażoną zgodę w każdej chwili. Cofnięcie zgody nie wpływa jednak na zgodność z prawem przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych, którego dokonaliśmy na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

  1. KOMU BĘDZIEMY UDOSTĘPNIAĆ TWOJE DANE OSOBOWE?

W niektórych sytuacjach przekazujemy Twoje dane osobowe podmiotom trzecim. Odbiorcami Twoich danych są:

  • nasi upoważnieni pracownicy i współpracownicy, którym, Twoje dane osobowe będą ujawniane po to, by mogli oni wykonać swoje obowiązki;

  • podmioty, którym zlecamy wykonywanie usług związanych z przetwarzaniem danych osobowych (przetwarzający), będą to np. podmioty świadczące usługi analityczne i badania opinii w Internecie, podmioty wykonujące kampanie mailingowe, agencje reklamowe;

  • nasi Partnerzy wymienieni w punkcie 12 Polityki Prywatności;

  • inni odbiorcy danych – np. nasi podwykonawcy, banki, doradcy podatkowi, kancelarie prawne, firmy kurierskie, spółki z naszej grupy kapitałowej;

  • organy publiczne, w tym Policja, izba celna, organy ścigania, w związku z prowadzonymi przez nie postępowaniami.

 

  1. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH

Okres przechowywania danych powiązany jest z celami i podstawami przetwarzania.

Jeśli w związku z wykonaniem zawartej z nami umowy lub w związku z korzystaniem z naszych Serwisów/Aplikacji Mobilnych, czy też w związku z udziałem w konkursie/plebiscycie/loterii nabędziesz od nas za dodatkową opłatą towar lub usługę, wówczas będziemy przetwarzać Twoje dane przez okres 6 lat z uwagi na przepisy prawa podatkowego. Po upływie tego terminu dane będą przechowywane jedynie dla celów ich usunięcia lub zanonimizowania, co będzie następowało zawsze w styczniu roku kalendarzowego następującego po roku kalendarzowym, w którym upłynął ww. termin 6 lat.

W pozostałych przypadkach Twoje dane przekazane nam w związku z Twoim uczestnictwem w konkursie/plebiscycie lub loterii będziemy przechowywać przez okres 6 lat z uwagi na terminy przedawnienia roszczeń oraz z uwagi na przepisy ustawy o grach hazardowych (przy loteriach). Po upływie ww. terminu 6 lat dane będą przechowywane jedynie dla celów ich usunięcia lub zanonimizowania, co będzie następowało zawsze w styczniu roku kalendarzowego następującego po roku kalendarzowym, w którym upłynął ww. termin 6 lat.

Jeżeli nabywamy od Ciebie prawo (np. prawo autorskie lub licencję), wówczas będziemy przetwarzać Twoje dane przez cały okres, w którym przysługuje nam to prawo lub z niego korzystamy.

W pozostałym zakresie, za wyjątkiem danych z plików cookies, będziemy przetwarzać Twoje dane do czasu cofnięcia Twojej zgody, wyrażenia sprzeciwu lub do czasu żądania usunięcia danych, nie dłużej jednak niż przez okres 3 lat od czasu Twojej ostatniej aktywności w Serwisach (z zastrzeżeniem zdania następnego). Przy czym, po upływie tego terminu dane będą przechowywane jedynie dla celów ich usunięcia lub zanonimizowania, co będzie następowało zawsze w styczniu roku kalendarzowego następującego po roku kalendarzowym, w którym upłynął ww. termin 3 lat.

W sytuacji, gdy nie będzie możliwe ustalenie Twojej ostatniej aktywności w Serwisach wówczas będziemy przetwarzać Twoje dane do czasu cofnięcia przez Ciebie zgody lub wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania (przypadek taki może wystąpić np. przy usłudze Newslettera).

Twoje dane zebrane w trakcie korzystania z Aplikacji Mobilnych przechowujemy przez okres 13 miesięcy od dnia ich pobrania.

Informacje wynikające plików cookies będą przechowywane w przeglądarce Twego urządzenia końcowego przez okres 1 roku. Możesz także w każdej chwili skasować je samodzielnie, korzystając z ustawień przeglądarki internetowej, o czym więcej przeczytasz punkcie 9 do Polityki Prywatności.

Po upływie wskazanych okresów czasu Twoje dane osobowe zostaną usunięte lub zanonimizowane.

  1. TWOJE PRAWA

W związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych przysługuje Ci szereg uprawnień. Możesz z nich skorzystać, jak również uzyskać więcej wyjaśnień, kontaktując się z nami:

mailowo: rodo.zgloszenia@polskapress.pl

korespondencyjnie: Polska Press sp. z o.o., ul. Domaniewska 45, 02-672 Warszawa

Zwracając się do nas, pamiętaj o podaniu nam Twoich danych kontaktowych oraz preferowanej formy i czasu kontaktu. Dzięki temu sprawniej odpowiemy na Twoje pytania i żądania.

Przysługuje Ci:

  • prawo żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia („prawo do bycia zapomnianym”);

  • prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych na potrzeby marketingu bezpośredniego, które powoduje zaprzestanie przetwarzania przez nas Twoich danych w celach marketingu bezpośredniego;

  • prawo do wniesienia sprzeciwu z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją, jeśli Twoje dane osobowe przetwarzamy na podstawie prawnie uzasadnionego interesu. Jednakże będziemy dalej przetwarzać dane osobowe w niezbędnym zakresie, jeżeli po naszej stronie będzie istniał uzasadniony powód ku temu;

  • prawo do przenoszenia danych przetwarzanych w związku z wykonaniem umowy lub na podstawie Twojej zgody oraz prawo do ograniczenia przetwarzania danych;

  • jeżeli podstawą przetwarzania danych osobowych jest Twoja zgoda, posiadasz prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie zgody nie wpływa jednak na zgodność z prawem przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych, którego dokonaliśmy na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Aby wykonać swoje uprawnienie do cofnięcia zgody, możesz skorzystać z maila kontaktowego , jaki został podany w ustawieniach Twojego konta w Serwisach. Możesz też skorzystać z danych kontaktowych wskazanych na wstępie niniejszego punktu.

Aby wykonać swoje uprawnienia do cofnięcia zgody na Aplikacjach Mobilnych skorzystaj z maila kontaktowego podanego w zakładce „O aplikacji”, jaka znajduje się w menu Twojej Aplikacji Mobilnej.

Jeśli przy wejściu na stronę danego Serwisu wyrazisz zgodę na profilowanie wówczas w panelu informacyjnym przy Polityce Prywatności Twoja zgoda zostanie odnotowana automatycznie w specjalnym checkboxie. Checkbox ten będzie wówczas zaznaczony. Jeśli będziesz chciał wycofać swoją zgodę na profilowanie możesz to zrobić odznaczając ww. checkbox. Informujemy ponadto, że jeśli nie wyrazisz zgody na profilowanie a ustawienia Twojej przeglądarki będą nadal pozwalały na zapisywanie przez nas plików cookies i podobnych technologii to – pomimo ustawień Twojej przeglądarki – nie będziemy dokonywać profilowania względem Ciebie.

Wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych z poziomu ustawień Twojego konta lub z poziomu panelu informacyjnego przy Polityce Prywatności (w odniesieniu do profilowania) będzie odnosiło skutek w odniesieniu do wszystkich naszych Serwisów.

Możesz także wycofać Twoją zgodę na regulamin danego Serwisu przy wykorzystaniu maila kontaktowego, jaki został podany w ustawieniach Twojego konta, co będzie różnoznaczne z rezygnacją przez Ciebie ze świadczonych przez nas usług w danym Serwisie. Takie cofnięcie zgody w odniesieniu do regulaminu będzie oznaczało skasowanie Twego konta w danym Serwisie i usunięcie podanych przez Ciebie danych osobowych. Jeśli Twoje oświadczenie o wycofaniu zgody na regulamin będzie dotyczyło większej liczby Serwisów wówczas będzie to oznaczało skasowanie Twego konta we wskazanych przez Ciebie Serwisach i usunięcie podanych przez Ciebie danych osobowych. Nie dotyczy to jednak sytuacji, gdy będziemy uprawnieni do przechowywania tych danych na innej podstawie prawnej np. zawarliśmy z Tobą umowę dotyczącą publikacji ogłoszenia – w takiej sytuacji będziemy dalej przechowywać Twoje dane na podstawie umowy, którą z nami zawarłeś oraz na podstawie uzasadnionego interesu, jak też nie dotyczy to sytuacji, gdy skorzystasz z prawa do ograniczenia przetwarzania Twoich danych.

Po wycofaniu zgody drogą mailową prześlemy Ci niezwłocznie potwierdzenie wpływu Twojego oświadczenia o cofnięciu zgody. Informujemy jednak, że z uwagi na złożoność naszych systemów IT, przetworzenie Twojego oświadczenia o wycofaniu zgody może zająć nam do 2 dni roboczych od otrzymania przez Ciebie naszego potwierdzenia.

Możesz również wycofać zgodę na przetwarzanie danych przez naszych Partnerów postępując według instrukcji zawartych w ich poszczególnych politykach prywatności, do których linki zamieściliśmy w punkcie 12 Polityki Prywatności.

Jeżeli uważasz, że przetwarzanie przez nas Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa, możesz wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

  1. PROFILOWANIE I TARGETOWANIE

W naszych Serwisach zarówno my, jak i nasi Partnerzy zamieszczamy reklamy targetowane oraz reklamy profilowane.

Targetowanie polega na określeniu odpowiednich parametrów, które pozwolą dotrzeć do najbardziej interesującej nas grupy odbiorców, przy czym te parametry nie cechują się dużą szczegółowością. Z tego względu możliwe jest targetowanie reklamy w oparciu np. o wybór medium, czas emisji reklamy, czy kontekst jej emisji.

Profilowanie z kolei to sposób przetwarzania danych osobowych, który polega m.in. na wykorzystywaniu danych osobowych do analizy lub prognozy osobistych preferencji, zainteresowań, wiarygodności, lokalizacji, zachowania czy przemieszczania się. Stosowanie procesu profilowania umożliwia nam oraz naszym Partnerom bardziej szczegółową personalizację reklam i treści prezentowanych użytkownikowi.

Nie targetujemy ani nie profilujemy użytkowników naszych Aplikacji Mobilnych.

Reklamy i treści wyświetlane w naszych Serwisach mogą być targetowane lub profilowane, czyli kierowane do urządzeń i przeglądarek o określonych cechach, wg różnych kryteriów.

Kryteria te to:

  • geolokalizacja: kraj, miasto, województwo;

  • emisja na konkretnych wybranych naszych Serwisach;

  • emisja na artykuły o określonej tematyce (przy założeniu że są oznaczone odpowiednimi tagami);

  • informacje techniczne nt. Twojego urządzenia końcowego: rodzaj urządzenia (PC, tablet, smartfon), rodzaj przeglądarki, system operacyjny, język ustawiony w systemie, rodzaj łącza internetowego – ten rodzaj profilowania jest wykorzystywany np. do ograniczania emisji specyficznych formatów lub kreacji reklamowych, które funkcjonują tylko przy określonych warunkach technicznych (np. tylko na PC).

W naszych Serwisach na potrzeby profilowania reklam i treści dokonujemy też podziału użytkowników (a w zasadzie podziału grup cookie, które ci użytkownicy reprezentują oraz podziału identyfikatorów urządzeń) na segmenty. W takich sytuacjach dokonywane przez nas profilowanie ma bardziej zaawansowany charakter, gdyż dopasowujemy wówczas treści i reklamy według zachowania użytkowników w naszych Serwisach. Np. jeśli w przeglądarce identyfikowanej dzięki cookie oglądany był serwis dedykowany dla kobiet a następnie w tej samej przeglądarce czytany był artykuł dotyczący mody wnioskujemy, że dany użytkownik jest kobietą interesującą się modą (wnioskowanie na skutek zachowania). W takiej sytuacji dokonywane przez nas profilowanie będzie się przejawiało w emisji reklam naszych klientów, którzy są zainteresowani dotarciem właśnie do tak sprofilowanej grupy osób.

Powyższe informacje na Twój temat zbierane przez nas i przez naszych Partnerów mogą być także wykorzystywane do profilowania reklam i treści poza Serwisami. Odnosi się to zwłaszcza do tzw. sieci reklamowych, które zbierają i pośredniczą w sprzedaży reklam na serwisach mających różnych właścicieli. Sieci reklamowe zbierają dane o użytkownikach z wszystkich serwisów współpracujących z tymi sieciami i następnie wykorzystują je do wyświetlania reklam jak najlepiej dopasowanych do zainteresowań odbiorców.

  1. DO CZEGO WYKORZYSTUJEMY PLIKI COOKIES I INNE TECHNOLOGIE?

Cookies są krótkimi informacjami, które nasz Serwis lub nasz Partner zapisuje na dysku Twojego komputera lub w Twoim urządzeniu mobilnym w postaci plików tekstowych, dzięki czemu jesteśmy w stanie obliczyć, jak dużym powodzeniem cieszy się ten Serwis. Stosujemy także inne technologie tego typu, tj. zapis i odczyt informacji z localStorage, czyli magazynu danych. Rozpoznajemy Cię, aby dowiedzieć się jakiej informacji potrzebujesz i czego szukasz w naszych Serwisach. Chcemy wiedzieć, które kategorie odwiedzasz częściej niż pozostałe, dzięki czemu możemy uczynić nasze Serwisy ciekawszymi i lepszymi w odbiorze. To Ty dajesz nam wiedzę o tym, w jakim kierunku powinniśmy się rozwijać, jakie są Twoje wymagania, czego brakuje, a wydaje Ci się, że powinno znaleźć się w danym Serwisie. Ponadto pliki cookies i informacje z localStorage wykorzystywane są przez nasze Serwisy/Aplikacje Mobilne do utrzymania sesji i ustawień użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu/zakładce Aplikacji Mobilnej ponownie wpisywać loginu i hasła, a także do tworzenia statystyk, badań i analiz, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych/Aplikacji Mobilnych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości. Na skutek dostępu do danych zawartych w plikach cookies oraz poprzez technologię localStorage uzyskujemy podczas Twojej wizyty w Serwisach/korzystania z Aplikacji Mobilnych kategorie danych wskazane w punkcie 2.4. Polityki Prywatności.

Cookies oraz informacje zapisywane w localStorage w żaden sposób nie niszczą ani nie uszkadzają systemu w Twoim urządzeniu i zapisanych na nim plików, ani też celowo nie wpływają niekorzystnie na jego wydajność lub funkcjonalność. Identyfikacja odbywa się bezosobowo, bezimiennie i są to dane dotyczące jedynie sposobu i formy korzystania z Serwisów/Aplikacji Mobilnych.

Z uwagi na okres przechowywania w ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w Twoim urządzeniu końcowym do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w Twoim urządzeniu końcowym przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Ciebie.

Z uwagi na funkcję stosujemy w ramach Serwisu następujące rodzaje plików cookies:

  1. niezbędne pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisów;

  2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisów;

  3. wydajnościowe pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisów;

  4. funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Ciebie ustawień i personalizację interfejsu, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzisz, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

  5. reklamowe pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Ci treści reklamowych bardziej dostosowanych do Twoich zainteresowań.

Pliki cookies mogą być wykorzystywane i zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym również przez współpracujących z Polska Press Grupą reklamodawców oraz partnerów, o czym przeczytasz jeszcze niżej w punkcie 10 Polityki Prywatności.

Dane jakie uzyskujemy za pomocą plików cookies oraz technologii localStorage, identyfikatorów urządzenia mobilnego (ID)– co do zasady - nie pozwalają na Twoją identyfikację. W pewnych jednak przypadkach, zwłaszcza, gdy jesteś użytkownikiem zarejestrowanym istnieje możliwość powiązania z Tobą konkretnych informacji wynikających z cookies, technologii localStorage, identyfikatorów urządzenia mobilnego (ID).

Technologia localStorage pozwala przechowywać podobne do cookies informacje w Twojej przeglądarce, w szczególności w środowiskach, w których technologia cookies nie działa prawidłowo lub działać nie może. Elementy zapisane przy użyciu localStorage – w odróżnieniu do plików cookies – nie mają ograniczenia czasowego, czyli funkcjonują do czasu ich usunięcia na żądanie użytkownika.

Akceptowanie plików cookies i technologii localStorage nie jest obowiązkowe do korzystania z Serwisów/Aplikacji Mobilnych. Zaznaczamy jednak, że brak akceptacji niektórych plików cookies uniemożliwi poprawne działanie Serwisu/Aplikacji Mobilnej w pełnym zakresie.

Zebrane dane, będziemy wykorzystywali do profilowania, o którym mowa w punkcie 8 niniejszej Polityki Prywatności oraz do personalizowania treści, reklam i innych usług, jakie są widoczne w naszych Serwisach oraz w Internecie. Do tych samych celów ww. dane będą także wykorzystywać nasi Partnerzy wymienieni w punkcie 12 niniejszej Polityki Prywatności.

Możesz też w każdej chwili określić możliwość przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies i do informacji przechowywanych w technologii localStorage za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu.

Abyśmy mogli trwale zapamiętać Twoją decyzję dotyczącą braku zgody na wykorzystywanie przez nas cookies i localSstorage w celach opisanych powyżej, jesteśmy zmuszeni zapisać na Twoim urządzeniu cookie przechowujące taką informację. Jeśli ustawienia Twojego urządzenia na to nie pozwalają, naturalnym zachowaniem będzie każdorazowe pytanie Cię o zgodę.

Aby nie otrzymywać cookies należy skorzystać z opcji przeglądarki internetowej wykorzystywanej do połączenia z Serwisami i wybrać opcję automatycznego odrzucania. Ustawienia te zazwyczaj pozwalają też zarządzać cookies.

Poniżej znajdują się odnośniki do przykładowych, oficjalnych stron internetowych producentów najczęściej używanych przeglądarek internetowych, na których znajduje się informacja o czynnościach potrzebnych do zmiany ustawień danej przeglądarki w wyżej opisanym zakresie:

Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Mozilla Firefox:

http://support.mozilla.org/pl/kb/ciasteczka

Google Chrome:

http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95647

Opera:

http://help.opera.com/Windows/12.10/pl/cookies.html

Safari:

https://support.apple.com/kb/PH5042?locale=en-GB

Aby nie zezwalać na działanie technologii localStorage należy wyłączyć współpracę przeglądarki z tą technologią, co odbywa się zazwyczaj w analogiczny sposób jak przy rezygnacji z otrzymywania plików cookies.

Dla wyłączenia technologii localStorage zaleca się także następujące czynności w zależności od posiadanej przeglądarki:

Internet Explorer:

  • naciśnięcie kombinacji klawiszy [Ctrl + Shift + Delete] wywoła okno zawierające opcje usunięcia danych elementów. Element „'Pliki cookie i dane witryn sieci Web'” dotyczy usunięcia plików cookies oraz zawartości localStorage.

  • z głównego menu wybierz Narzędzia -> Opcje internetowe -> zakładka „Zaawansowane” -> w dziale „Zabezpieczenia” należy odznaczyć „Włącz przechowywanie DOM”.

Mozilla Firefox:

  • naciśnięcie kombinacji klawiszy [Ctrl + Shift + Delete] wywoła okno zawierające opcje usunięcia danych elementów. Element „ciasteczka” dotyczy usunięcia plików cookies oraz zawartości localStorage.

  • w miejscu na wpisanie adresu www wpisz komendę about:config, a następnie w linii 'dom.storage.enabled' zamienić domyślną wartość 'true' na 'false'.

Chrome:

  • naciśnięcie kombinacji klawiszy [Ctrl + Shift + Delete] wywoła okno zawierające opcje usunięcia danych elementów. Element „Pliki cookie oraz inne dane witryn i wtyczek” dotyczy usunięcia plików cookies oraz zawartości localStorage.

Opera:

  • z głównego menu wybierz Menu -> Ustawienia -> Usuń prywatne dane. W oknie dialogowym wybierz elementy do usunięcia. Element „Usuń wszystkie pliki cookie” oraz „Wyczyść magazyn stały” spowoduje usunięcie plików cookie, oraz zawartości localStorage.

  • w miejscu na wpisanie adresu www wpisz komendę opera:config. Linię 'localStorage' ustaw „0” (zero) w polach „Domain Quota Exceeded Handling For localStorage” oraz „Domain Quota For localStorage”.

Safari:

  • należy wybrać polecenie menu Safari -> Preferencje (naciśnięcie Cmd+), a następnie Prywatność.

  • w miejscu "Zarządzaj danymi witryn" należy zaznaczyć jedną lub więcej witryn, a następnie kliknąć Usuń lub Usuń wszystko.

 

Polska Press nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na stronach Serwisów/ Aplikacji Mobilnych.

Aby usunąć tymczasowe pliki i ustawienia w Aplikacjach Mobilnych możesz odinstalować daną aplikację i zainstalować ją na nowo albo skorzystać z następujących ustawień systemów operacyjnych:

Android:

Należy wejść w Ustawienia -> Aplikacje -> odszukać daną aplikację i w obrębie tej aplikacji poszukać miejsca, gdzie zarządza się pamięcią i kliknąć komendę „wyczyść pamięć” (może to się to też nazywać pamięcią podręczną lub cache) lub kliknąć komendę „wyczyść dane aplikacji”. Cache czy pamięć podręczna oznacza wszystkie dane, które mają przyspieszyć działanie aplikacji, np. pobrane zdjęcia itp. Dane aplikacji to z kolei wszystkie dane i ustawienia (także dane logowania), które w pamięci zostały zapisane.

iOS:

W systemie iOS nie można wyczyścić pamięci podręcznej aplikacji. W takiej sytuacji należy aplikację usunąć i pobrać ją ponownie.

 

  1. OPIS NAJWAŻNIEJSZYCH NARZĘDZI PODMIOTóW WSPóŁPRACUJĄCYCH, W TYM NASZYCH PARTNERóW

W celu świadczenia przez nas naszych usług oraz ich ulepszania i analizy posiłkujemy się także usługami i narzędziami innych podmiotów. Podmioty te realizują określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach/Aplikacjach Mobilnych realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących. Listę podmiotów (innych administratorów danych), które przy pomocy danych zebranych w Serwisach/Aplikacjach Mobilnych realizują własne cele zamieściliśmy w punkcie 12 Polityki Prywatności.

Poniżej przedstawiamy wybrane informacje na temat wykorzystywanych przez nas z usług i narzędzi, o których powinieneś wiedzieć w zakresie związanym z ochroną Twoich danych osobowych:

    1. Analityka

      1. Google Analytics

W naszych serwisach i Aplikacjach Mobilnych używamy narzędzia Google Analitycs dostarczanego przez Google Inc. („Google”) z siedzibą w USA. Jest to usługa webanalityczna, która jest wykonywana przez Google (Google jest tutaj procesorem) na naszą rzecz przy wykorzystaniu plików cookies. Informacje wytworzone przez pliki cookie na temat Twojego korzystania z Serwisu/Aplikacji Mobilnej, których opis znajdziesz tu: https://policies.google.com/privacy?hl=pl, są przekazywane i zapisywane na serwerze Google w USA. W naszych serwisach aktywowano anonimizację adresów IP, która powoduje wcześniejsze skrócenie adresów IP użytkowników Google w państwach członkowskich Unii Europejskiej lub w innych państwach będących stronami Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Tylko wyjątkowo przekazywany będzie pełny adres IP do serwera Google w USA i tam skracany. Anonimizacja następuje bezpośrednio po odebraniu danych, jeszcze przed ich zapisaniem. Na nasze zlecenie Google będzie wykorzystywał pozyskane informacje w celu weryfikacji korzystania przez Ciebie z naszych usług, tworzenia raportów o ich funkcjonalności i w celu świadczenia dodatkowych usług na naszą rzecz związanych z korzystaniem z usług cyfrowych lub Internetu, w szczególności raportów Google Analytics dotyczących świadczonych usług według kryteriów demograficznych i zainteresowań. Adres IP przekazywany przez twoją przeglądarkę w ramach Google Analytics nie będzie połączony z innymi danymi Google.

Informujemy, że możesz zapobiec zapisywaniu danych, które zostały pozyskane przy pomocy cookie oraz danych (w tym również adres IP) związanych z korzystaniem ze strony internetowej przez Google, jak również zapobiec przetwarzaniu takich danych przez Google poprzez pobranie i zainstalowanie dostępnej pod następującym linkiem wtyczki przeglądarki: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

W Aplikacjach Mobilnych nie ma możliwości by zablokować funkcjonowanie tego narzędzia. Jedynym rozwiązaniem jest tutaj usunięcie danej aplikacji.

      1. Google Analytics dla Firebase

W aplikacji mobilnej Gratka używamy narzędzia analitycznego Firebase dostarczanego przez firmę Google. Firebase może przechowywać w pamięci urządzenia pliki, w tym pliki cookies, w celu umożliwienia dokonania analizy korzystania z aplikacji Gratka. Narzędzie Firebase służy do zbierania danych analitycznych np: która kategoria jest najczęściej klikalną kategorią aplikacji; które elementy karty ogłoszenia przyciągają większą uwagę użytkowników, ile czasu użytkownicy spędzają w aplikacji i ilu miała ona aktywnych użytkowników w określonym przedziale czasu. Poprzez narzędzie Firebase mamy możliwość optymalizowania działania aplikacji Gratka. System Firebase Analytics nie umożliwia identyfikacji poszczególnych użytkowników. W aplikacji nie ma możliwości, by zablokować funkcjonowanie tego narzędzia. Jedynym rozwiązaniem jest usunięcie aplikacji.

      1. HotJar

Do zapisywania ścieżek interakcji z naszymi Serwisami oraz przeprowadzania ankiet używamy narzędzia HotJar, dostarczanego przez Hotjar Ltd, Level 2, St Julians Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julians STJ 1000, Malta, Europe, +1 (855) 464-6788, support@hotjar.com. Jest to narzędzie, które anonimowo zapisuje aktywność losowo dobieranych użytkowników w naszych Serwisach. Zbierane przez nie dane analizują nasi projektanci UX, wspomagając w ten sposób rozwiązywanie problemów, na które natykają się użytkownicy, w celu polepszania jakości świadczonych przez nas usług. Listę danych zbieranych przez naszego partnera znajdziesz tutaj: https://www.hotjar.com/privacy.

Informujemy, że możesz zrezygnować z monitorowania Twojej aktywności na stronie https://www.hotjar.com/opt-out lub włączając opcję „do not track” w ustawieniach przeglądarki internetowej. (https://support.mozilla.org/pl/kb/jak-zatrzymac-sledzenie-przez-strony-internetowe, https://support.google.com/chrome/answer/2790761?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=pl,)

      1. Gemius

W naszych Serwisach/Aplikacjach Mobilnych wykorzystujemy oprogramowanie firmy Gemius Sp. z o.o. (z siedzibą w Warszawie (02-672) przy ul. Domaniewskiej 48). Nasze witryny zamieszczają w komputerze użytkownika kod zliczający umożliwiający zbieranie danych o użytkownikach. Dane te pozwalają nam zrozumieć, które materiały interesują użytkowników oraz z jakich treści korzystają.

W kodzie naszych Serwisów oraz Aplikacji Mobilnych umieszczamy kod Gemius (tak zwany skrypt), który działa w oparciu o technologię cookies („ciasteczka”) oraz inne technologie (local storage, np. w Aplikacjach Mobilnych).

Nie identyfikujemy – i nie zmierzamy do identyfikacji – pojedynczych użytkowników Internetu, którzy mieli styczność z materiałami określonego typu. Skrypty Gemius mogą zbierać informacje na temat wyświetlonych treści, miejsc wyświetlania treści (np. na jakich stronach lub w jakich aplikacjach był wyświetlony materiał), a także skrypty mogą gromadzić ogólne dane o  urządzeniach, na których treści zostały wyświetlone (np. tablet lub smartphone, identyfikator, adres IP, system operacyjny itp.). Gemius, w celu podnoszenia standardów zapewniających ochronę prywatności użytkowników Internetu, podjął decyzję o wdrożeniu zabezpieczeń, których rolą jest uniemożliwienie identyfikacji adresów IP.

Podczas wizyty na naszych stronach, firma Gemius może także wyświetlać ankiety użytkownikom Internetu. Ankiety te wymagają podania dodatkowych informacji np. społeczno-demograficznych. Uczestnictwo w ankietach jest zawsze dobrowolne i użytkownicy mogą wybrać czy chcą przekazać dane.

    1. Analityka w celach reklamowych i w celu dostosowania treści

      1. Piksel Facebooka

Do mierzenia skuteczności reklamowania naszych Serwisów za pośrednictwem platformy Facebook oraz optymalizacji pojawiających się tam naszych reklam korzystamy z Piksela Facebooka. Jest to narzędzie, które pomaga nam mierzyć skuteczność reklam na podstawie analizy działań podejmowanych przez użytkowników w naszych Serwisach. Dane z piksela wykorzystujemy w poniższym zakresie:

  • emisja reklam wśród właściwej grupy odbiorców,

  • tworzenie grup odbiorców reklam,

  • analizowanie tego, co zdarzyło się w wyniku kliknięcia w reklamę,

  • używania innych narzędzi reklamowych Facebooka.

Informacje o danych zbieranych przez naszego partnera znajdziesz tutaj: https://www.facebook.com/business/gdpr#faqs , w zakładce „Jakie dane gromadzi piksel?”.

      1. Śledzenie konwersji i tag remarketingowy Google AdWords

Do mierzenia skuteczności reklamowania naszych Serwisów za pośrednictwem platformy Google AdWords oraz optymalizacji pojawiających się tam naszych reklam wykorzystujemy śledzenie konwersji i remarketing. Są to narzędzia, dzięki którym dowiadujemy się, co się stało po interakcji Klienta z reklamą – czy zakończył działanie, które określiliśmy jako wartościowe. To pozwala nam optymalizować prowadzone przez nas w obrębie platformy Google AdWords działania promocyjne. Z użyciem narzędzi:

  • widzimy, jakie słowa kluczowe, reklamy, grupy reklam i kampanie najskuteczniej przyciągają wartościowe działania klientów,

  • znamy swój zwrot z inwestycji (ROI) w reklamę i podejmujemy przemyślane decyzje związane z wydatkami na reklamy,

  • automatycznie optymalizujemy prowadzone kampanie pod kątem naszych celów biznesowych,

  • widzimy, ilu klientów wchodzi w interakcję z naszymi reklamami na jednym urządzeniu lub w przeglądarce, a dokonuje konwersji na innym,

  • możemy wyświetlać reklamy AdWords osobom, które odwiedziły nasze witryny.

Informacje o danych przetwarzanych przez naszego partnera znajdziesz tutaj:

https://policies.google.com/technologies/ads?hl=pl

https://support.google.com/adwords/answer/93148?hl=pl&ref_topic=3119146

      1. Traqli

Na naszych stronach korzystamy także z narzędzia Traqli, dostarczonego przez Newzmate Sp. z o.o. (14 ul. Wawelska 14, 02-061, Warszawa, nquiry@newzmate.com, https://newzmate.com/terms-of-use), które to narzędzie, dzięki wpiętym cookie, umożliwia automatyczną personalizację treści w wysyłanych newsletterach. Narzędzie Traqli bada aktywność użytkownika w Serwisach, na przykład sprawdzając, jakiego typu treści są przez niego najczęściej czytane i na tej podstawie w sposób automatyczny buduje i wysyła newsletter osobom, które się do niego zapisały.

    1. Spersonalizowana reklama

      1. DoubleClick for Publishers

Do wyświetlania reklam i obsługi kampanii reklamowych na naszych Serwisach używamy narzędzia Doubleclick for Publishers dostarczanego przez Google Inc. („Google”) z siedzibą w USA. Jest to platforma, która umożliwia nam realizację kampanii reklamowych zlecanych nam przez naszych klientów (reklamodawców), czyli ich planowanie, wyświetlanie, pomiar realizacji i raportowanie. Staramy się by reklamy wyświetlane na naszych stronach były jak najlepiej dopasowane do Twoich aktualnych zainteresowań, a także by nie wyświetlać Ci tych samych reklam wiele razy. W tym celu w narzędziu Doubleclick for Publishers wykorzystujemy pliki cookie oraz procesy profilowania opisane powyżej. Google zbiera i przetwarza także Twoje dane w celu lepszego dopasowania reklam we wszystkich witrynach będących partnerami Google i korzystających z narzędzi reklamowych Google: Doubleclick for Publishers, Doubleclick Bid Manager, Google Adx, a także programów AdWords i AdSense.

Informujemy, że możesz zapobiec zapisywaniu danych, które zostały pozyskane przy pomocy cookie oraz danych (w tym również adres IP) związanych z korzystaniem ze strony internetowej przez Google, jak również zapobiec przetwarzaniu takich danych przez Google poprzez zmianę ustawień dostępnych pod następującym linkiem:

https://adssettings.google.com/authenticated?hl=pl

      1. Netsprint

Współpracujemy również z siecią reklamową Netsprint (adres: Netsprint S.A. Budynek Focus wejście C, al. Armii Ludowej 26, 00-609 Warszawa) w zakresie wyświetlania reklam na naszych Serwisach oraz zbierania danych w celu lepszego dopasowania reklam w innych serwisach współpracujących z Netsprintem. W ramach tej współpracy Netsprint może wyświetlać w sposób zautomatyzowany reklamy swoich klientów na naszych Serwisach, a także zbierać dane na temat zachowań użytkowników na naszych Serwisach i wykorzystywać je do lepszego dopasowania reklam na innych serwisach współpracujących z Netsprintem.

Polityka oraz ustawienia prywatności Partnera:

http://spoldzielnia.nsaudience.pl/opt-out/

      1. Criteo

Przy wyświetlaniu reklam użytkownikom używających wtyczek Adblock współpracujemy z firmą Criteo (adres: Criteo GmbH, Gewürzmühlstr. 11, 80538 Monachium, Niemcy). W ramach tej współpracy Criteo w sposób zautomatyzowany wyświetla na naszych Serwisach reklamy swoich klientów po uprzedniej detekcji czy dana przeglądarka ma zainstalowaną i włączoną wtyczkę blokującą reklamy (np. AdBlock).

Polityka oraz ustawienia prywatności Partnera:

https://www.criteo.com/privacy/

      1. TVN

Do prezentacji treści wideo na naszych serwisach, a także do wyświetlania reklam wideo powiązanych z treściami wideo, współpracujemy z TVN (TVN S.A., ul. Wiertnicza 166, 02-952 Warszawa). W ramach naszej współpracy z TVN umieszczamy na naszych stronach internetowych kody pozwalające na wyświetlanie treści wideo, a także reklam wideo. Kody te mogą przetwarzać dane w postaci plików cookie i innych podobnych technologii. Administratorem danych zebranych w ten sposób jest TVN, który przetwarza te dane na podstawie prawnie uzasadnionego celu administratora w następujących celach: dopasowywania wyświetlanych treści i reklamy do zainteresowań użytkowników, prowadzenia pomiarów jakości i skuteczności kampanii reklamowych, ulepszania treści oraz usług, informowania użytkownika o treściach i usługach spółek z grupy TVN lub jej partnerów, prowadzenia marketingu bezpośredniego, zapewniania bezpieczeństwa przetwarzania informacji, zarządzania systemami teleinformatycznymi oraz ochroną prawną.

    1. Pozostałe informacje

      1. Wtyczki społecznościowe

Przy niektórych treściach w naszych Serwisach stosowane są tzw. wtyczki społecznościowe do mediów społecznościowych takich jak Facebook, Google+ i Twitter. Za pomocą tych funkcji możesz podzielić się poszczególnymi treściami ze znajomym z danych portali społecznościowych lub je polecić.

Przy korzystaniu z tych wtyczek społecznościowych, jak np. przycisk Facebook „Lubię to”, przycisk Google+ lub Twitter, mogą zostać w niżej opisany sposób pobrane dane osobowe przez te portale społecznościowe.

Przy przeglądaniu treści naszych Serwisów, w których zintegrowana została wtyczka społecznościowa, serwis społecznościowy nawiązuje bezpośrednie połączenie z wyszukiwarką. Poprzez to serwis społecznościowy otrzymuje m.in. informacje, że odwiedziłeś nas z danego adresu IP lub ID urządzenia. Następuje to niezależnie od tego, czy jesteś w danym momencie zalogowany lub w ogóle zarejestrowany w danym portalu społecznościowym.

Jeżeli jesteś równocześnie zalogowany w danym serwisie społecznościowym, serwis społecznościowy automatycznie przyporządkowuje Twoje odwiedziny na stronie do Twojego profilu. Również gdy skorzystasz z wtyczek społecznościowych i np. polecisz artykuł bądź inne treści, serwis społecznościowy może przyporządkować te informacje do Twojego profilu. Jeśli nie chcesz, aby serwis społecznościowy przypisał wizytę na naszych stronach do Twojego danego konta użytkownika, powinieneś wylogować z danego serwisu na czas korzystania z naszych serwisów.

Wskazujemy, że dane pobierane w związku z wtyczkami społecznościowymi mogą zostać wymieniane jedynie pomiędzy Twoją wyszukiwarką a operatorem portalu społecznościowego. Nie posiadamy żadnej wiedzy o treści pobieranych i przekazywanych danych. Z tego powodu zalecamy Ci lekturę aktualnych wskazówek dotyczących ochrony danych osobowych niżej wskazanych operatorów serwisów społecznościowych.

Na naszych stronach stosowany jest m.in. tzw. przycisk „Lubię to” spółki Facebook Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2 Ireland. Politykę prywatności Facebooka znajdziesz pod adresem: https://www.facebook.com/policy.php.

Przycisk Google+ obsługiwany jest przez Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. Odpowiednia polityka prywatności znajduje się pod adresem: http://www.google.com/intl/de/+/policy/+1button.html.

Mogą Państwo skorzystać również z usługi Twitter spółki Twitter Inc., 795 Folsom St., Suite 600,0San Francisco, CA 94107; polityka prywatności pod adresem: http://twitter.com/privacy.

  1. PRYWATNOŚĆ DZIECI

Ofertowane przez nas usługi nie są przeznaczone dla dzieci poniżej 16 roku życia. Z tych względów informujemy, że jeśli dowiemy się, że bez zgody opiekunów prawnych przetwarzamy dane osobowe dzieci poniżej 16 roku życia wówczas podejmiemy odpowiednie kroki w celu jak najszybszego usunięcia tych danych.

Nie przetwarzamy świadomie danych osobowych dzieci poniżej 16 roku ich życia bez ważnej zgody ich opiekunów prawnych.

  1. LISTA PARTNERóW, KTóRZY ZBIERAJĄ DANE DLA WŁASNYCH CELóW (INNI ADMINISTRATORZY)

Poniżej przedstawiamy listę Partnerów oraz stosowanych przez nich polityk prywatności, którzy uzyskują dostęp do danych zbieranych automatycznie za pośrednictwem naszych Serwisów oraz Aplikacji Mobilnych i wykorzystują te dane także do własnych celów („Partnerzy”).

Prosimy o zapoznanie się z listą naszych Partnerów dostępną tutaj oraz jej regularne przeglądanie celem uzyskania najbardziej aktualnych informacji o liście naszych Partnerów i stosowanych przez nich politykach prywatności.

 

 

Reklamodawcy

W trakcie organizowanych przez nas kampanii reklamowych pewne Państwa dane mogą pozyskać nasi reklamodawcy. Są to z reguły dane zebrane przy pomocy plików cookies i im podobnych technologii, które służą do oceny skuteczności danej kampanii reklamowej.

  1. BEZPIECZEŃSTWO

Przykładamy wielką miarę do kwestii bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych. Stosujemy odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, żeby chronić Twoje dane przed nieuprawnionym ujawnieniem i dostępem, przed przypadkowym lub bezprawnym zniszczeniem oraz ich utratą. Żaden sposób przesyłania danych przez Internet i żaden sposób elektronicznego lub fizycznego przechowywania nie jest jednak całkowicie bezpieczny.

  1. ZMIANY POLITYKI PRYWATNOŚCI

Nasza oferta będzie z czasem ulegać rozszerzeniu. Zmianie będą również ulegały technologie, standardy i wymagania związane z prowadzeniem działalności w Internecie. Oznacza to, że w przyszłości będziemy mogli, a czasem będziemy musieli, wprowadzać modyfikacje w Polityce Prywatności. Wraz z każdą zmianą, nowa wersja Polityki Prywatności będzie się pojawiała na stronach Serwisów wraz ze stosownym komunikatem i będzie obowiązywała w nowym brzmieniu od dnia powiadomienia o jej zmianie poprzez jej umieszczenie w danym Serwisie.

Z powyższych względów zalecamy okresowe przeglądanie Polityki Prywatności, przy czym o zmianie Polityki Prywatności od czasu jej ostatniego przeglądania można się dowiedzieć się, sprawdzając informację o dacie rozpoczęcia jej obowiązywania, która znajduje się na początku dokumentu.